Ny kraftledning under jord

SKÅNE. Den nya kraftledning som ska förstärka stamnätet i södra Sverige kommer troligtvis att sluta norr om Hörby. Svenska Kraftnät som ska bygga ledningen diskuterar nu också att välja en likströmskabel som man gräver ner istället för att dra ledningen i luften.

Det var efter det stora strömavbrottet i Sydsverige den 23 september 20030 som man insåg att nätet behövde förstärkas från Skåne i söder till Närke i norr.
LEDNINGEN SKA GÅ TILL HÖRBY
Från början hade man tänkt att ledningen skulle gå till Malmö men nu funderar man på att stoppa vid Hörby.
– För tillfället så tittar vi på ett nytt stationsläge norr om Hörby. Flera av våra ledningar går in i vår nuvarande kopplingspunkt söder om Hörby och därför är det naturligt att hitta ett nytt stationsläge någonstans runt den punkten, säger Ann-Sophie Arbegard som är civilingenjör på Svenska Kraftnät.

UNDER JORD ISTÄLLET FÖR LUFTEN
Just nu tittar man också på möjligheten att gräva ner ledningen under jord istället för i luften. Detta skulle minska intrånget i skog och mark. 
– Detta är dyrare men det skulle gå snabbare när det gäller mark- och tillståndsfrågan, säger säger Ann-Sophie Arbegard.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista