Gymnasieskolor använder sponsrade skolböcker. Foto: Erik G Svensson Prb

Skolor använder sponsrade böcker

SKÅNE. Allt fler gymnasieskolor väljer att använda sponsrade läromedel. 25 gymnasieskolor i Skåne har lagt beställningar från företaget Freebook. En av skolorna är Christian IV Gymnasium i Kristianstad.
- Om sponsrade böckerna bara används i en liten utsträckning är det ett bra komplement, säger Jonas Odenkrantz sistaårselev på C4 Gymnasiet.

Sydkraft och Saab är några av företagen som sponsrar Freebooks böcker. Företaget ger bland annat ut böcker i samhällskunskap, teknik och ekonomi och enligt Fredrik Skytt VD för Freebook så ökar beställningarna i rask takt. 
- Vi säljer både till kommunala och privata skolor, säger han.

”KAN VARA ETT KOMPLEMENT”
Jan Pålsson är lärare i samhällskunskap och historia på C4 Gymnasiet och han tycker att sponsrade böcker kan vara ett bra komplement.
- Jag skulle aldrig ersätta litteraturen helt och hållet med sponsrade böcker, men det är ett bra komplement, säger han.

MAN KAN INTE BARA ANVÄNDA SPONSRADE BÖCKER
Jonas Odenkrantz går i årskurs tre på samhällsprogrammet på skolan och tror att man kan få företagets åsikter in i skolan om man bara använder skolans böcker.
- Det är ett hot mot demokratin och allmänbildningen, men används de bara i liten utsträckning ser jag ingen fara med dem, säger Jonas.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".