Foto: Lasse Olsson/SR
Helsingborg

Sjöfylla kan ligga bakom grundstötning

1:37 min

Tidigt i morse löpte ett nästan sjuttio meter långt lastfartyg hårt på grund strax vid stranden mellan Ålabodarna och Rydebäck. Ingen har skadats men myndigheterna misstänker sjöfylleri.

Fartyget heter Alva och är ett gammalt lastfartyg byggt 1968  flaggat på St: Vincent.

Det kom söderifrån och passerade mellan Saltholm och Köpenhamn och passerade sedan Ven och skulle ha girat upp i Sundet, men då sov troligen styrman för fartyget rände med över tio knops fart rakt upp på grund.

– Här passerade då KBV 003 Amfitrite från Karlskrona, Kustbevakningens stora miljöfartyg, som kunde gå ombord och man tog blodprov på befälhavaren, berättar Per Mårtensson vakthavande på kustbevakningen i Karlskrona.

Ombord på Alva finns sex besättningsmän och också svenska Transportstyrelsens inspektör som ska godkänna rederiets bärgningsplan.

Kustbevakningens miljöfartyg har dykare ombord och de gör nu en bottenundersökning inför lossdragningen.

– Det är ingen fara för någon ombord. Hon har bara satt sig rejält fast som det blir när man kör på hårt, säger Per Mårtensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista