Jakob Bergman är student och ledamot i disciplinnämnden på Högskolan Kristianstad och märker av det ökade fusket. Foto: Azar Akbarian/Sveriges Radio
Kristianstad

Allt mer fusk på högskolorna

1:18 min

Fusket har ökat med 50 procent bland landets högskolestudenter. Och på Högskolan i Kristianstad ligger fusket till och med något över genomsnittet.

– Förr hade man bara ett eller två fall på mötena, men nu är man uppe på fyra eller fem stycken på ett möte, säger Jakob Bergman, student och ledamot i Disciplinnämnden på Kristianstad Högskolan. Och även om alla som kommer till Disciplinnämnden inte fälls så är det fler som misstänks. Jakob Bergman berättar att det handlar om allt från studenter som tar med sig lappar till salstentor till misstankar om plagiat när man skriver uppsatser.

Av 5501 helårsstudenter på Högskolan Kristianstad år 2010 stängdes 9 av för fusk och 3 varnades, detta ligger över genomsnittet i landet på 0.23 procent.

Fortfarande är det försvinnande lite tycker Pontus Kyrk, verksjurist som jobbar med Högskoleverkets kartläggning av fusket på landets lärosäten, och som görs på uppdrag av regeringen.

Där ska det också framgå hur universitet och högskolor arbetar med fusk, Lars Carlsson är rektor på Högskolan Kristianstad och säger att där arbetar man medvetet.

– För det första har vi en väldigt tydlig information till studenterna, och sen så har vi ju skrivvakter med utbildning när det är salstentamen.

I våras hade högskolan workshops för lärarna där de diskuterade fusk. Men Jakob Bergman tycker att högskolan kan bli ännu tydligare med vad som är fusk.

– Plagiat och den biten är mycket att man inte refererar på rätt sätt, och så behandlas det som fusk. Och där kan man faktiskt bli tydligare, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista