Fotboll, Champions League

Malmö FF var nära att vända mot Dinamo Zagreb

Malmö FF var nära att lyckas med det omöjliga. Man hade 2-0 och flera jättelägen i slutet mot Dinamo Zagreb. Men MFF nådde inte ända fram.

Malmö FF satsade på en offensiv uppställning i returen mot kroatiska Dinamo Zagreb. Och det var också MFF som inledde piggast, samtidigt som Zagreb inriktade sig på försvarsspel.

Redan i den femte minuten fick Mehmeti en fin chans att ge MFF ledningen, men Kelava i Zagrebs mål avvärjde.

Zagreb var dock inte ofarliga utan kom då och då i snabba kontringar.

Det stod 0-0 efter den första halvleken och det såg mörkt ut för Malmö.

Men tidigt i den andra halvleken blev Vrsaljko utvisad efter en eftersläng på Jimmy Durmaz.

Utvisningen innebar än mer bollinnehav för Malmö. Zagreb skapade dock halvlekens första farliga målchans.

Melicharék räddade en första chans, men släppte retur och målet var öppet för nästa avslut. Då dök Pontus Jansson upp och räddade på mållinjen.

I den 69:e minuten skruvade Figueiredo snyggt en frispark direkt i mål. Och nu tog Malmö över helt. 17 minuter senare utökade Pontus Jansson till 2-0 och hoppet tändes.

På slutet pressade Malmö Zagreb hårt och skapade flera riktigt farliga målchanser. Och barar en storspelande Ivan Kaleva i Zagrebmålet höll MFF borta från CL-gruppspelet.

Skåningarna får nu inrikta sig på spel i Europaleague istället och det var besvikna spelare som lämnade planen. Daneil Larsson kände tomhet.

– Det är nästan bara tomhet just nu. Så här nära som vi tillslut blir det kanske ingen vågar tro innan, men när vi väl var där tycker jag att vi gör allt vi kan och har möjlighet att sätta en boll till, men tyvärr fungerar det inte, sa han efteråt.

Pontus Jansson var en av matchens bästa spelare och hyllades av Rikard Norling. Han försökte se något positivt, trts besvikelsen.

– Det är klart att det känns tungt, eftersom vi är så nära som vi är, det känns surt just nu men det är många som är stolta över oss just nu och vi är stolta över varandra, sa han efter matchen.

Malmö FF-Dinamo Zagreb 2-0 (0-0)
1-0 Wilton Figueiredo (69), 2-0 Pontus Jansson (86).

Utvisning Dinamo Zagreb: Sime Vrsaljko (50).

Varningar Malmö FF: Jimmy Durmaz, Wilton Figueiredo, Ulrich Vinzents, Jiloan Hamad.

Varningar Dinamo Zagreb: Adrian Calello, Tonel, Leandro Cufre, Ante Rukavina, Mario Situm.

Domare: Nicola Rizzoli, Italien.

Malmö FF (4-4-2): Dusan Melichárek - Ulrich Vinzents, Pontus Jansson, Markus Halsti, Ricardinho - Jiloan Hamad, Ivo Pekalski (Jeffrey Aubynn 80), Wilton Figueiredo, Jimmy Durmaz (Miiko Albornoz 78) - Daniel Larsson, Agon Mehmeti (Dardan Rexhepi 78).

Dinamo Zagreb (4-4-2): Ivan Kaleva - Sime Vrsaljko, Tonel, Domagoj Vida, Leandro Cufre - Milan Badelj, Jarko Leko, Adrian Calello, Sammir (Mario Situm 81) - Ante Rukavina (Ivan Krstanovic 87), Fatos Beciraj (Mateo Kovacic 58).

Dinamo Zagreb vidare med sammanlagt 4-3.

Johnnie Lager
johnnie.lager@sr.se