1 av 3
Sötsaker i T4-skolans kafé. Foto: Linda Evereus/Sveriges Radio
2 av 3
Sötsaker i T4-skolans kafé. Foto: Linda Evereus/Sveriges Radio
3 av 3
Johan Berglund, ordförande i Barn- och utbildningsnämnden i Hässleholm. Foto: Linda Evereus/Sveriges Radio
Hässleholm

Politiker vill begränsa sötsakerna i skolan

1:33 min

Skolkafeteriorna i Hässleholms kommun bör begränsa sitt utbud av sötsaker som godis, läsk och kakor. Det beslutade politikerna i barn- och utbildningsnämnden i torsdags.

Lukas Ljungbeck, Felix Fast och Linneá Jönsson är 18 och 19 år och går alla sista året på gymnasiet på Jacobsskolan i Hässleholm. De sitter i kafeterian som ligger knappt 50 meter från barn och Utbildningsnämndens sammanträdeslokal. Och de tycker inte att politikerna ska lägga sig vad de äter. Finns det inte i skolan går de till en affär istället. 

– Så det är ingen idé att ta bort sötsaker i skolan. 

På gymnasiet, som Jacobsskolan, ska utbudet av sötsaker begränsas och när det gäller grundskolorna är politikernas formulering att det ska STARKT begränsas. 

Idag kan man bland annat köpa glass på de flesta grundskolorna, läsk och kakor på flera samt godis på två av skolorna. 

Så här ser det ut i många kommuner och Hässleholms beslut om begränsning av sötsaker är det första steget mot ett kostpolitiskt program i kommunen. 

Flera politiker ville total förbjuda sötsaker i skolornas fik. Men istället blev det en överenskommelse om att införa ett pris för den skola som har den nyttigaste kafeterian. Något Johan Berglund, moderat ordförande i BUN, är nöjd med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista