Skåne

Tidig lunch i många skånska skolor

1:39 min

De flesta skånska skolbarn får sin skollunch serverad för tidigt på dagen. Bara tre kommuner – Klippan, Bromölla och Båstad – följer riktlinjerna för vilken tid lunchen ska serveras.

– Vi är hungriga, säger eleverna från Montessori klass 1–3 i matsalen som är först i matkön på T4-skolan i Hässleholm. Klockan är strax före elva.

I Hässleholms kommun är det flera av skolorna som börjar servera lunchen före 11.00, några så tidigt som 10.30.

Och så här ser det ut i 10 av de 13 norra och östra kommunerna i Skåne.

Det finns ingen lag som styr när skolmaten ska serveras, det är Livsmedelsverkets riktlinjer, ”Bra mat i skolan” – utformade på uppdrag av regeringen – som finns att följa, och där står det tydligt att lunch ska serveras mellan klockan 11.00 och 13.00

Trots det serverar de flesta skolor ändå lunchen före elva på dagen , i en del kommuner handlar det om någon enstaka skola men i till exempel Ängelholm, Östra Göinge och Tomelilla är det flera av skolorna som börjar lunchen före elva.

Husmor Britt Walter på T4-skolan – som börjar lunchen 10.50, säger att lunch vid 10.30 är alldeles för tidigt.

– Så tidigt äter man ju inte hemma. Med så många timmar är det inte konstigt om barnen är väldigt hungriga när de kommer hem, säger hon.

Oftast handlar om att det svårt att få ihop, flera hundra barn ska äta och de kan inte göra det samtidigt.

Men barn- och utbildningsnämndens moderate ordförande, Johan Berglund håller med om att lunch före 11.00 inte är lämpligt.

– Nej, men ibland krockar Livsmedelsverkets rekommendationer med verkligheten. Det går inte alltid praktiskt att få det ultimata tyvärr.

Lunch i Din kommun:

Ingen lunch före 11.00:

  • Båstad
  • Klippan
  • Bromölla

Enstaka skolor lunch före 11.00:

  • Perstorp
  • Simrishamn
  • Kristianstad
  • Hässleholm

Flera skolor lunch före 11.00:

  • Tomelilla
  • Ängelholm
  • Östra Göinge

Källa: Respektive kommuns kostchef och Skolmatens Vänner

Linda Evereus

Linda Evereus, programledare och nyhetsreporter. Foto: Per Lundberg/Sveriges Radio

Tel: 044-775 12 74
linda.evereus@sr.se

Alla samlade skolnyheter

Foto: Erik Mårtensson/Scanpix.

Just nu granskar vi skolorna inom vårt sändningsområde. Här hittar du alla skol- och förskolenyheter vi publicerar under själva granskningen.

Tipsa oss om Din skola!

Trivs dina barn i skolan? Lyssnar lärarna på vad Ni tycker? Är Er skola hotad av nedläggning? Eller kanske har du något annat att tipsa oss om? Hör av dig!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.