Skåne

Hög ersättning till politiker utan motkrav

1:06 min

Förra året delade fyra tidigare förtroendevalda i Hässleholm på närmare 1,2 miljoner kronor i såkallade visstidspensioner utan motkrav på att behöva söka jobb. I toppen för kommunerna i norra och östra Skåne finns Hässleholm.

Hela den politiska skalan finns representerade bland dem som får visstidspension i norra och östra Skåne. Mikael Hellberg från Kristianstad har sökt jobb i över ett år och tycker det strider mot Alliansens arbetslinje.

 – Det känns tryggt att veta att de får en visstidspension medan folk som knappt kan arbeta eller röra på sig blir av med sjukpenningen.

Systemet med visstidspensioner ger exempelvis Lennart Nilsson (C) som 2002 fick avgå som kommunalråd i Ängelholm efter 6,5 år rätt till en månatlig summa i totalt 23 år.

– De flesta av oss hade en påbörjad karriär som fick ett abrupt slut och det är nog en större omställning att komma tillbaka.

Lennart Nilsson är lantbrukare i dag men har också kvar en hel del politiska uppdrag på fritidspolitiker basis. Eftersom visstidspensioner samordnas med annan förvärvsinkomst får Lennart Nilsson en lägre visstidspension. Förra året hade han rätt till cirka 14 000 kr i månaden men fick ut cirka 8000 kr.

Mats Svanberg moderat har också rätt till visstidspension under en längre period, närmre 21 år. Också hans visstidspension är samordnad och hamnade 2010 på cirka 14 000 kr i månaden. Mats Svanberg är i dag Femklöverns nya stabschef i Region Skåne. Han vill inte ställa upp på intervju.

 Det finns före detta förtroendevalda som inte har rapporterat in annan förvärvsinkomst eller vars förvärvsinkomst inte är tillräckligt stor. De får sin fulla visstidspension.

Tidigare kommunalråd i Hässleholm Bo-Anders Thornberg moderat fick över 400 000 kr i visstidspension förra året, utan krav på motprestation.

Folkpartiets regionråd i Region Skåne Marita Sander-Schale lämnade sitt uppdrag 2009 och fick cirka 450 000 kr i visstidspension förra året.

 Sedan 2006 får Jan Erik Einarsson tidigare moderat kommunalråd i Örkelljunga visstidspension. Förra året låg den på cirka 23 000 kr i månaden. Jan Erik Einarsson har åtta år kvar till ålderspensionen. Han vill inte ställa upp på intervju.

Fråga

Så gjorde vi:

Reportrar från alla P4-stationer och från Ekot beslutade i våras att göra en granskning av de så kallade visstidspensionerna bland lokala politiker. Bakgrunden var kontakt med lyssnare som upplevt att politikernas visstidspensioner är generösa och ligger för långt ifrån det som gäller när en vanlige arbetstagare blir arbetslös.

Här på P4 Kristianstad har vår reporter den senaste månaden haft kontakt med kommuner och landsting i vårt upptagningsområde för att ta fram de uppgifter vi behövde. Materialet har sen lagts in i en excelfil (datafil), där vi har kunnat analysera hur det ser ut i olika geografiska områden, hur mycket som betalats ut till politiker i olika partier och andra relevanta fakta.

Nästa steg var att ta fram bra exempel på sådana före detta politiker som tar ut visstidspension, och göra våra intervjuer.

Azar Akbarian

Azar Akbarian, nyhetsreporter. Foto: Fabian Rimfors/Sveriges Radio

azar.akbarian@sr.se
Tel: 044-775 12 35

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.