Malmö

Kommuner kan tvingas ta emot flyktingbarn

1:32 min

Efter flera år av protester från Malmö och landets tre andra ankomstkommuner för ensamkommande flyktingbarn överväger nu regeringen att tvinga övriga kommuner i Sverige att också ta emot ensamkommande flyktingbarn.

Det avslöjar nu migrationsminister Tobias Billström (M).

I Malmö väntar just nu 128 flyktingbarn på att få slussas vidare.

– Om bara några veckor kommer jag få en utredning på mitt bord där vi kommer få besked om vi måste överväga en ändrad lagstiftning som kan göra det möjligt att placera folk även i kommuner som inte har direkta avtal med Migrationsverket, säger Tobias Billström.

I år väntas 2 400 ensamkommande flyktingb under 18 år till Sverige och 40 procent av dem hamnar i Malmö i väntan på en kommunplats.

Gång på gång har Malmöpolitikerna begärt att regeringen ska rätta till en orimlig situation, och får nu rätt av Tobias Billström.

– Jag har förståelse för de problem som man kan uppleva från Malmö, jag delar också problembilden av att kostnaderna är väsentligt högre än de borde, beroende på att ett transitboende är dyrare än en kommunplats. Det är en fråga vi har ett gemensamt ansvar för, säger Tobias Billström.