Skåne

Vill ha långa fängelsestraff för gubbligan

1:34 min

Chefsåklagare Pär Andersson yrkar på 14 års fängelse för var och en av de tre åtalade männen i den så kallade gubbligan. Han anser att man kan lägga samman straffvärdena för de olika brotten som männen är misstänkta för, och maxstraffet är då 14 år.

Teknisk bevisning finns bara mot 70-åringen. En del av den andra bevisningen består av hemlig avlyssning där männen, enligt åklagaren, bland annat refererar till brott.

Männen är bland annat åtalade för grova rån i Sydsverige.

Gubbligan

Den misstänkte ledaren för den s.k. Gubbligan. Foto: Drago Prvulovic/Scanpix

Gubbligan, även kallad Seniorligan och Veteranligan, åtalas för fem grova rån: Forex i Helsingborg 2007, Swedbank i Tingsryd och Swedbank i Olofström 2008, Nordea i Olofström samt Sparbanken i Broby 2010. De åtalas också för förberedelse av fyra grova rån: Svenska handelsbanken i Vaggeryd och Olofström, Danske bank i Hellerup, Danmark, samt en guldsmedsaffär i Olofström. Två av männen åtalas för hot mot tjänsteman: skott mot två poliser i december 2004 i samband med sprängning på varuhuset GeKå:s i Ullared. Ett sextiotal personer har utsatts för rånarnas framfart och står som målsäganden.

Källa: Åklagarens stämningsansökan (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.