Skåne

Gratis vård för unga ska minska akuttrycket

1:24 min

Alla barn under 18 år ska få gratis sjukvård inom primärvården i Skåne. Det är ett av förslagen som den styrande femklövern i Region Skåne nu lägger fram för att få fler att söka sig till vårdcentraler i stället för till akutmottagningarna där det är högt tryck.

– Jag tycker att det är en bra reform. Det kan ju vara så att man har det olika ställt och då tycker jag att det är viktigt att det inte uppstår skillnader i att få vård inom primärvården, säger Carl-Johan Sonesson (M), ordförande i Region Skåne.

I dag är det främst barn och yngre personer under 18 år som söker vård på akuten i stället för på exempelvis vårdcentraler. Genom att ta bort vårdavgiften inom primärvården för just den här gruppen hoppas femklövern nu att trycket på akuten ska lätta.

Miljöpartiet har drivit den här frågan i flera år, och regionrådet Anders Åkesson (MP) säger att Region Skåne även vill minska besöken på akuten genom att ge mer pengar till vårdcentraler som utökar sina öppettider.

– De som har öppet på kvällar och tar sina listade patienter kommer få att ta del av en målrelaterad ersättning, säger Anders Åkesson.

Andra åtgärder som Region Skåne nu lägger fram är att det blir dyrare för vårdcentraler som inte lyckas ta hand om sina patienter, och att informationen om vårdalternativ ska bli ännu bättre på nätet och i mobiltelefoner.

– Målet är helt enkelt att fler ska få rätt vård, säger Anders Åkesson. Jag tycker att det är nödvändigt att medborgare har lättare tillgång och lättare ingång till primärvården eftersom det har varit ett problem.