Tomelilla

Ingen visstidspension för politiker i Tomelilla

1:22 min

Tomelilla är den enda kommunen i norra och östra Skåne som inte betalar ut så kallade visstidspensioner till tidigare förtroendevalda. Detta beslutades 2002.

– Vid den tiden fanns en rätt så hätsk debatt om hur man skulle gynna eller inte gynna politiker, säger Torgny Larsson (S) som är kommunstyrelsens ordförande i Tomelilla kommun. 

De tidigare förtroendevalda i Tomelilla har i stället en såkallad återställningsförsäkring som de själv måste ansöka om. De kan få ersättning i max 6 månader efter sitt uppdrag men inte i 15 år som i de kommuner där Sveriges kommuner och landstings rekommendationer följs. 

– Det är under en viss tid ska man kunna ha detta men sen ska man som alla andra söka jobb, säger Torgny Larsson. 

Han upplever inte att Tomelilla kommun har haft svårt att få in folk i politiken. 

De flesta kommuner och landsting i landet följer Sveriges kommuner och landstings bestämmelser om pension och avgångsersättning för förtroendevalda. Vissa kommuner har höjt lägsta åldern som nu är 50 år. I Arboga ligger åldersgränsen för visstidspension på 58 år.

Fråga

Hög ersättning till politiker utan motkrav

Lennart Nilsson (C) tidigare kommunalråd i Ängelholm har rätt till visstidspension i totalt 23 år. Foto: Azar Akbarian/Sveriges Radio

Politiker startar företag för att behålla pension

Klicka för grafik: Politikerpensioner

Flera av de före detta politiker på kommunal och landstingsnivå som har visstidspension lyfter samtidigt aktieutdelning från egna bolag. På så sätt kan de behålla hela visstidspensionen, eftersom den minskas bara om man får lön.

Azar Akbarian

Azar Akbarian, nyhetsreporter. Foto: Fabian Rimfors/Sveriges Radio

azar.akbarian@sr.se
Tel: 044-775 12 35

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.