Skåne

Politikerpensioner kontrolleras inte

1:03 min

Visstidspensioner som betalas ut till före detta förtroendevalda kontrolleras varken av KPA Pension eller av kommuner och landsting. Det trots att visstidspensionen ska minskas om personen får lön från ett nytt jobb.

Hässleholms kommun har under 2009 och 2010 sammanlagt betalt ut över 2,4 miljoner kronor i visstidspensioner, men något behov av att kolla inkomstrapporteringen finns inte enligt personalchef Per-Olof Drottler.

 – Vi tror inte det fyller nog funktion i sig. Detta är inget bidrag det kan jämställas med utan en ersättning som den enskilde har rätt till.

Den före detta förtroendevalda har inte alltid rätt till full visstidspension. Och ansvaret att ange förvärvsinkomst som påverkar visstidspensionen ligger endast hos den förra politikern, vilket görs via en blankett från KPA pension. I fallen med t.ex. ekonomiskt bistånd kollas rapporterad inkomst mot olika myndigheter. Men tidigare förtroendevaldas angivna inkomst kollas varken av KPA pension eller av kommuner och landsting.

– Vi respekterar den enskilda personens integritet, säger Per-Olof Drottler.

Fråga

Ingen visstidspension för politiker i Tomelilla

Jan-Erik Andersson tidigare socialdemokratiskt oppositionsråd i Tomelilla kommun får ingen visstidspension. Foto: Azar Akbarian/Sveriges Radio

Så funkar SKL-modellen


Avgår ett kommunal-/landstingsråd före 65 års ålder har man rätt till visstidspension om uppdraget varat i minst tre år. Vad politikerna har rätt att få beror på hur länge de varit kommunal- och/eller landstingsråd och hur många procent av heltid de tjänstgjort.

Den som varit kommunalråd /landstingsråd på heltid i minst 12 år har rätt till omkring 65–70 procent av heltidsarvoderingen. Därefter räknas det ned efter hur lång tid man varit förtroendevald – och på hur många procent av heltid.

Ersättningen ska samordnas med andra inkomster och dras ned om man tjänar för mycket, så kallad samordning. Från de andra inkomsterna ska mellan 1–3 basbelopp (basbeloppet 2011: 42 800 kr) dras bort. Politikerpensionen ska sen minskas med 75 procent av återstående summa.

I vår granskning förekommer också politiker som följer äldre avtal som är mer generösa.

Källa: Sveriges kommuner och landstings bestämmelser om pension och avgångsersättning för förtroendevalda.

Azar Akbarian

Azar Akbarian, nyhetsreporter. Foto: Fabian Rimfors/Sveriges Radio

azar.akbarian@sr.se
Tel: 044-775 12 35

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.