skåne

Miljardminus oroar oppositionen

1:34 min

Oppositionspolitikerna i Region Skåne tycker att minuset på en miljard kronor i regionens budget inför nästa år är oroväckande. Socialdemokraterna vill att regeringen ska ingripa och skjuta till mer pengar till regionen.

– Vi har redan nu en sjukvård som på många håll är hårt pressad. Ett ytterligare minus i den här storleksordningen skulle innebära att man fortsätter göra ännu kraftigare besparingar, och det kan få mycket allvarliga följder för medborgarna, säger socialdemokraten Rikard Larsson, vice ordförande i regionstyrelsen.

Högre kostnader och lägre skatteintäkter än väntat har lett till att Region Skåne går en miljard kronor back i sin budget inför nästa år. I våras såg det positivt ut, men på grund av ett förändrat ekonomiskt läge visar den senaste prognosen att budgetarbetet får mindre ramar.

Rikard Larsson säger att det kommer att få negativa konsekvenser.

– Det blir färre personal, sämre tillgänglighet, det blir en värre situation på akutmottagningar och de vårdplatser som man skulle behöva för att lägga in patienter kommer man inte kunna inrätta.

Budgeten inför 2012 ska fastställas av regionfullmäktige i november, men Socialdemokraterna tror att ekonomin kan räddas genom höjda skatter.

– De siffrorna som vi ser nu har ju inte minskat behovet av att vi tittar över skatten.

Men innan ett nytt förslag om skattehöjningar läggs fram vill Rikard Larsson först se om regeringen kommer ingripa.

– Det som jag hoppas på är att regeringen inser det här allvaret och skjuter till mer pengar till regionen, säger Rikard Larsson.