Skåne

Billigare att få specialisttandvård

1:42 min

Det ska bli billigare med specialisttandvård i Skåne. Det enligt ett förslag från den borgerliga alliansen och miljöpartiet som också socialdemokraterna stödjer.

Förslaget innebär att de flesta patienter som är i behov av specialisttandvård kommer att spara pengar, även om det kommer att bli dyrare för en del patienter. 

Specialisttandvård är mer avancerad typ av tandvård, som det krävs specialutbildade tandläkare för och som inte görs på vanliga mottagningar. Det kan handla om tandimplantat, tandställningar och avancerade rotfyllningar. Och nu ska kostnaden för den här typen av ingrepp i Skåne anpassas efter vissa nationella standardpriser som finns. 

Det kan i vissa fall alltså bli tal om sänkningar på tvåtusen kronor, även om de i många fall handlar om små sänkningar. Generellt handlar det om en sänkning på cirka 6 procent av kostnaden för specialisttandvård. 

Men för en del patienter kommer det att bli dyrare, till exempel de som behöver avancerade ingrepp för att dra ut tänder. Dock ska det röra sig om mindre höjningar.