Narkotikamissbruk ligger bakom en stor del av vardagsbrotten, visar ny undersökning (Personen på bilden har inget med inslaget att göra)

Missbruk bakom många vardagsbrott

KRISTIANSTAD. Minst hälften av alla brott som begås i Kristianstads närpolisområde, är relaterade till droger och narkotika.
Men Kristianstadspolisen får mycket utbildning på området.
Roland Larsson, som är chef för spanings- och narkotikaroteln i Kristianstad, säger att man har blivit mycket bättre på att upptäcka narkotikarelaterade brott.

- Förr handlade det mycket om bilinbrott. Nu har vi mycket mer snatterier, säger Roland Larsson.

Ungefär hälften av vardagsbrotten i hela Sverige utgörs av brott som på något sätt är relaterade till narkotika.
Det visar en ny undersökning som har gjorts för Polisförbundet och Mobilisering mot Narkotika med 160 närpoliser över hela landet.
Enligt undersökningen klagar många poliser på att de saknar både kunskap och resurser till att reda ut den typen av brottslighet.

Men Roland Larsson säger att polisen i Kristianstad lägger mycket resurser på vidareutbildning inom området.
Han har märkt en tydlig ökning i rapporteringen av brott som är kopplade till narkotika, vilket han menar beror på att alla har fått bra utbildning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".