Tomelilla

Lärare minns sin rättegång i Etiopien

1:22 min

I morgon tisdag börjar rättegången mot de två svenska journalister som sitter fängslade i Etiopien misstänkta för terrorbrott. En som själv stått inför rätta i landet är Göran Göransson som är lärare på Afrikakursen på Österlens folkhögskola. 

Göran Göransson har tillbringat mycket tid i Etiopien ända sedan 60-talet. I början av 80-talet ställdes han inför rätta misstänkt för spioneri i Etiopien. 

– När jag kom till flygplatsen så blev jag arresterad. De tog mig till säkerhetspolisens högkvarter och kom med massa rätt konstiga anklagelser, säger Göran Göransson. 

Politiska pamfletter hade placerats i hans bagage och säkerhetspolisen fick för sig att översatta föreläsningsanteckningar var Göran Göranssons egna upplevelser. Men han friades och klarade sig undan med blotta förskräckelsen. Han har senare fortsatt att resa till Etiopien med jämna mellanrum, senast våren 2010. I dagarna har han också släppt den första boken i en serie om sina upplevelser i bland annat Etiopien, Afrika 2.0. 

Bra kontakter i landet och en stark svensk ambassadör gjorde att Göran Göransson kände sig lugn när han stod inför rätta på 80-talet trots att landet var en diktatur då. För de två svenska journalisterna som står inför rätta i Etiopien i morgon kan läget vara tuffare.