Örkelljunga/Skåne

Barn riskerar olika bedömning

1:28 min

Barn som far illa riskerar olika bedömning av Socialtjänsten beroende på i vilken kommun dom bor i eller vilken socialsekreterare dom får träffa, det här enligt Barnombudsmannen.

Barnombudsmannen kritiserar därför de kommuner som inte har egna riktlinjer för när en anmälan ska leda till utredning.

I Skåne saknar dom flesta kommunerna egna direktiv. En av dem är Örkelljunga där Madeléne Ekelund är enhetschef på socialkontoret, och hon har svårt att se hur direktiven skulle se ut.

– Jag förstår kritiken, ingen vill ju att man ska missa barn som mår illa. Här jobbar vi mycket med synsätt, hur får barn ha det, säger Madeléne Ekelund.

Harald Gegner på socialtjänsten i Lund tror att det skiljer sig mellan olika socialskereterare och kommuner i vilka bedömningar man gör. Han har i sin forskning sett stora skillnader på hur många anmälningar som leder till utredning i olika kommuner.

– Barnen har rätt till en rättsäker bedömning av sin situation och det blir svårt om man gör väldigt olika bedömningar i kommunerna.

Men Madelene Ekelund har svårt att se framför sig hur direktiven skulle se ut eftersom hon tycker att dom dilemman som socialtjänsten hanterar är svåra att formulera om i tydligare direktiv än dom nationella riktlinjer som redan finns.

– Ska barn med föräldrar psykiska problem omhändertas? Föräldrar som är missbrukare? Det finns ingen mall man kan gå och kryssa i, säger Madelén Ekelund.