Helsingborg

Sopor hett eftertraktade

1:29 min

Om ett år kan allt eldningsbart restavfall från de tio kommunerna i nordvästra Skåne börja eldas upp i en förbränningsanläggning av storformat som nu byggs vid Filbornatippen i Helsingborg.

I dag ordnade byggherren kommunala Öresundskraft taklagslunch för tvåhundra byggjobbare, och presschefen Göran Skoglund visade upp bygget.

– Här bygger vi Helsingborgs nya kraftvärmeverk. Det är unikt i så motto att det inte har funnits någon avfallsförbränning i Helsingborg tidigare, säger han.

I dag skickas Helsingborgs sopor långt upp i landet, men i framtiden hoppas Helsingborg kunna bränna sina egna sopor.

– Det är vad vi hoppas, men det är inte klart ännu. Det är en upphandling som ska ske, och vi lämnar offerter, säger Göran Skoglund.

I dag är sopor hårdvaluta i Sverige. Vi till och med importerar omkring 700 000 ton varje år, och förbränningsstationerna slåss om råvaran. Ändå satsar Öresundskraft nästan två miljarder kronor på en ny anläggning. 

– Vi får vara med och konkurrera om det avfallet som faller i den här regionen, så kan vi lämna det bästa priset och de bästa villkoren, så kommer avfallet att gå hit. Om vi inte gör det, får vi elda annat avfall, säger vd:n Anders Östlund på Öresundskraft.