Tomelilla

Ny metod ska hjälpa Tomelilla

1:34 min

Det är illa ställt i Tomelilla, i varje fall om man får tro de siffror som kom för någon månad sedan. Bland annat är det unga människors hälsa som är dålig och man har också hög ungdomsarbetslöshet. Nu vill man införa en social investeringsfond för att motverka problemen.

Liselott Vågö är moderat och ordförande i familjenämnden i Tomelilla, hon hoppas att den sociala investeringsfonden kan bli ett sätt att vända utveckligen i Tomelilla.

– Det innebär att man inte är bunden till en ettårsbudget. Man har en summa pengar som man kan använda över en längre tid och rikta mot särskilda områden där det behövs.

Genom fonden vill man kunna rikta stora ekonomiska insatser oberoende av det vanliga årsstyrda budgetarbetet. Genom att man fått ett överskott i budgeten så vill man nu använda 10 miljoner kronor i investeringsfonden över de kommande tre åren.

Men trots att man haft ett överskott med pengar som inte använts, håller inte Liselotte Wågö med om att pengarna borde lagts i den normala verksamheten.

– Det här är en väldigt komplex fråga vi arbetar med, säger Liselotte Wågö.