Bromölla

Allt tröttare personal sen vikariestoppet infördes

1:26 min

Personal i Bromölla märker nu konsekvenser av vikariestoppet i kommunen. Många anställda på kommunens största äldreboende Lagunen säger att de känner sig trötta.

– Här ser du ett frågetecken. Där det är ett frågetecken är då vi aldrig vet om vi blir nollade. 

Att bli "nollad" innebär underbemanning, att ingen kommer in på arbetspasset. Det är på en whiteboardtavla i en korridor på äldreboendet Lagunen som schemat för veckan för en av avdelningarna är uppskrivet. 

– Förra veckan, eftersom en är sjuk längre tid, så fick vi gå in och städa. Då får man jäkta på för att hinna så många rum som möjligt. Då blir det att man får migrän och huvudvärk, säger Evy Axelsson som jobbar på Lagunen i Bromölla. 

På äldreboendet sköter vård- och omsorgspersonalen även städningen sedan ungefär ett år tillbaka och Evy Andersson är en av dem som märkt av vikariestoppet alltså. 

Redan efter semestrarna i år berättar personalen jag träffar att de märkte att något var på gång. I slutet av september klubbade kommunstyrelsen i Bromölla igenom vikarie- och anställningsstopp i kommunens verksamheter, för att komma till rätta med ett underskott i budgetprognosen. Protesterna var stora. 

Kollegorna Kerstin Nylander och Susanne Arvidsson tror att vikariestoppet drabbar de som jobbar i kvinnodominerade yrken mest. 

– Jag känner det så, för det är hela tiden inom vård och skola, säger Kerstin Nylander. 

Vikariestoppet gäller för hela kommunen, men Susanne Arvidsson tror att det märks mer i bland annat äldreomsorgen där man jobbar direkt med människor. 

– Deras vardag ska fungera. De ska stiga upp, få sin morgontvätt och sin mat och sina mediciner. Blir vi stressade är det lätt att ge fel. 

Personalen tror att vikariestoppet går ut över de äldre på boendet. Dessutom känner sig många i personalen trötta. 

– Man klarar detta en tid, men så många som har ont i sina ryggar eller i sina handleder och som får gå hem för att de har migrän. Det är inte rätt. Det blir ju sjukdomar till slut och det blir inte billigt för kommunen, säger undersköterskan Kerstin Nylander.