Kristianstad

Smittades av TBC - idag inleddes rättegången

1:30 min

Under måndagen inleddes rättegången mot en före detta verksamhetschef på Centralsjukhuset i Kristianstad. Han åtalas för arbetsmiljöbrott efter att en sjuksköterska smittats av tuberkulos under arbetstid.

I november 2008 smittades en sjuksköterska på CSK av tbc när hon vårdade en patient. Enligt åklagare Lotten Lomberg smittades sköterskan på grund av att hon återanvände ett andningsskydd som är avsett för engångsbruk. 

Men försvaret köper inte åklagarens beskrivning av bevisläget. Thomas Ljungdal, advokat till den före detta verksamhetschefen menar att kvinnan kan ha blivit smittad på andra sätt, till exempel genom en annan patient. 

En annan central fråga är om den före detta verksamhetschefen överhuvudtaget kan dömas. Preskriptionstiden för arbetsmiljöbrott är två år. 

Sköterskan smittades i november 2008. Men visade inga sjukdomssymptom förrän i februari 2009. Utgår rätten från när sköterskan smittades hade brottet preskriberats när åtal väcktes. Om man däremot går på åklagarens linje och räknar från när sköterskan blev sjuk, gäller det omvända. 

Under tisdagen går rättegången in på sin andra och sista dag i Kristianstads tingsrätt.