Skåne

Regionen vill stoppa cancer - direktupphandlar

1:37 min

Region Skåne har tröttnat på att vänta på att den nationella upphandlingen av HPV-vaccinet ska bli klar, och gör nu därför en egen direktupphandling. Vaccinationen ska gälla flickor som är födda -93.

– Dröjer du med vaccineringen så riskerar de här flickorna att gå ut gymnasieskolan, och då har vi mycket svårare att nå dem, om de inte går i skolan, säger Gilbert Tribo.

Alla landsting i Sverige har sedan tidigare kommit överens om att göra en gemensam upphandling kring HPV-vaccinet. Vaccinet skyddar mot livmoderhalscancer, och alla flickor i femte och sjätte klass skulle egentligen ha börjat vaccineras redan förra hösten.

Men eftersom två företag stridit om upphandlingen har vaccineringen blivit försenad flera gånger, och detta har Region Skåne alltså fått nog av.

Man har nu därför tecknat avtal med företaget Sanofi Pasteur, och skulle någon överklaga detta riskerar Region Skåne att betala böter. Men enligt Gilbert Tribo bryter landstinget inte mot lagen om offentlig upphandling:

– Vi har bedömt att vi har synnerliga skäl för att vaccinera de här flickorna snabbt, för att det här riskerar att dra ut på tiden. Vår juridiska expertis har gjort bedömningen att detta är fullt möjligt och lagligt.

Vaccinet ska helst ges till yngre flickor som inte gjort sin sexdebut, men de som får HPV-vaccinet via den nya upphandlingen är flickor födda -93. Just nu är det inte heller aktuellt för Region Skåne att teckna egna avtal för att vaccinera andra årskullar.

– För vi hoppas ju att vi ganska snart ska vara klar med avtalet centralt, och kunna börja vaccinera alla flickor som vi egentligen vill, säger Gilbert Tribo.