Malmö

Nu satsas det på självskadepatienterna

1:29 min

Vården för personer med självskadebeteende ska bli bättre i Skåne. Det menar den styrande femklövern som i den kommande budgeten vill satsa tio miljoner kronor på att förbättra kunskapen inom vården.

– Tyvärr så har vi ingen bra vård i dag för den här gruppen av människor och det finns det inte någonstans i hela landet. Pengarna ska gå till att skapa god vård i Skåne, säger miljöpartisten Anders Åkesson som är vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden.

Att vården tidigare inte räckt till har synts tydligt. Självskadepatienterna har funnits utspridda på olika allmänpsykiatriska vårdavdelningar eftersom att specialiserade vårdavdelningar har saknats.

Hannah Parnén, ordförande för organisationen Shedo, som bevakar frågor som rör personer med ätstörningar och självskadebeteende, är en av dem som tidigare kritiserat Region Skåne för den otillräckliga vården.

Att den styrande femklövern nu vill satsa tio miljoner på ett kompetenscenter ser hon som ett bevis på att politikerna tar problemen på allvar.

– Det är ett jättebra initiativ som jag hoppas att andra landsting kan ta efter i framtiden. Det behövs jättemycket arbete på det här området, säger hon.