Just nu

  • Ishockey: Linköping-Rögle
  • Ishockey: Luleå-Malmö
Skåne

Skånetrafiken höjer biljettpriserna

1:23 min

Det ser ut att bli dyrare att resa kollektivt i Skåne från årsskiftet. För första gången på två år planerar Skånetrafiken höja biljettpriserna. Men det ansvariga regionrådet tror inte att det ska minska kollektivtrafikanterna.

Resenärerna i Skåne är bäst på att åka kollektivt i Sverige. Sedan år 2000 har antalet resor ökat från 80 miljoner resor till 140 miljoner tio år senare. De senaste åren har ökningen varit 6–7 procent om året.

I dag presenterade Region Skånes regerande femklöver (Moderaterna, Folkpartiet, Kristdemokraterna, Centern och Miljöpartiet) satsningen för 2012. Kollektivtrafiken tillförs 206 miljoner kronor, varav resenärerna står för 100 miljoner genom att priserna höjs.

Kollektivpendlare som reser mellan Helsingborg och Malmö brukar köpa ett Skånekort. Månadspriset för detta höjs med 90 kronor till 1 150 kronor.

Pendlare mellan Lund och Malmö får också betala 60 kronor mer för ett sex-zoners kort, som från årsskiftet kommer att betinga 750 kronor.

Kontantpriset för alla stadsbussar i Skåne höjs med två kronor, så att en resa i Helsingborg och Malmö kommer att kosta 21 kronor (19 kronor i övriga kommuner).

Det ansvariga regionrådet Mats Persson (FP) tror inte att resandet ska bli mindre nu när priserna höjs:

– Vi har höjt priserna tidigare och då har vi inte sett att det blir färre som åker med kollektivtrafiken, säger Persson.

Med införande av sms-biljetter, har fusket ökat. Här kommer Skånetrafiken att vara vaksam och Mats Persson flaggar för fler kontroller och spärrar på sms-biljetten.

Prishöjningen är ett tjänstemannaförslag och tas upp för beslut i regionfullmäktige i slutet av november.