Henrik Fritzon (S), regionråd. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio.
Skåne

(S) vill förbättra vården och höja skatten

Svar hos vårdcentralen inom fem minuter och påbörjad behandling på akuten inom en timme är två av tidsgränserna i Socialdemokraternas radikala förslag på skånsk vårdgaranti.

Socialdemokraterna vill dessutom införa något som man kallar för en kalendergaranti.

– Om jag är på min vårdcentral och ska remitteras till en sjukhusklinik, då ska vårdcentralen direkt kunna ge mig en tid och jag kan kolla i min almanacka, säger regionrådet Henrik Fritzon (S).

Socialdemokraterna i Region Skåne tycker varken att den statliga vårdgarantin eller de gränser som gäller för kömiljarden räcker för att få en bra tillgänglighet i vården.

Vårdgarantin säger till exempel att 80 procent av patienterna ska få en tid hos specialist eller tid för operation inom 90 dagar. I den skånska vårdgarantin vill Socialdemokraterna att alla skåningar ska få tid hos specialistläkare inom 30 dagar och operationstid inom 60.

I sin motion föreslår man också att vårdcentralerna måste svara på telefon inom fem minuter, och att alla som väntar på akuten ska få påbörjad hjälp inom en timme. Men att förslagen skulle vara orealistiska med tanke på att den skånska vården i dag långtifrån klarar lättare mål, håller inte Henrik Fritzon med om.

– Är man beredd att satsa, så är det realistiskt. Vi tror att sjukvården måste hänga med i tiden och vara serviceinriktad. Vi tror att medborgarna förväntar sig det och är beredda att betala för det, säger han.

Men vad tror ni att det skulle behövas för skattehöjning för att klara dels underskotten, dels de sådana här högt uppsatta mål?

– Det kan vi inte exakt precisera i dag. Vi håller på att arbeta fram vår alternativbudget, som vi kommer att presentera om några veckor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".