Arkivbild. Foto: Sveriges Radio
Simrishamn

Ny framtidsvision för Simrishamn

Ny politikerroll och tätare dialog med invånarna
1:20 min

Simrishamns kommun är på väg att fatta beslut om en vision om vad kommunen ska vara 2040. Men först ska kommuninvånarna få säga sitt.

Simrishamn har fått ta en del kritik för sin brist på visoner och översiktsplaner genom åren, och att man har löst varje fråga separat utan att medborgarna kunnat se en tydlig viljeinriktning.

Men det senaste halvåret har man haft en rad framtidsverkstäder där invånarna, politiker och tjänstemän fått fundera kring grundfrågan: vad ska man egentligen ha kommunen till?

Och svaren - ja de har man nu sammanställt och skickar ut på remiss till politikerna. Medborgarna får sin chans att tycka till om förslaget på en rad byamöten, med start i Sankt Olof i kväll.

Tanken är att visionen ska kopplas till översiktsplaneringen och styra budgeten från 2013.

Så vad är då visionen? Ja, den pekar på en ny politikerroll och en tätare dialog mellan de som bor i kommunen och politiker och tjänstemän. Kommunens utveckling ska också vara hållbar och att man ska försöka minska behovet av icke-kollektiva transporter

Bostadbyggande är prioriterat och i första hand ska man bygga nära samhällsservice. Översiktsplaneringen ska ta till vara Simrishamns naturvärden och också den tystnad som går att hitta här och var. En förhoppning är att locka fler yngre att bosätta sig där.

Dessutom ska budgeten vara i balans och investeringar finansierade, det vill säga att kommunen inte ska leva över sina tillgångar.

Senast i mars går förslaget till beslut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".