I Region Skånes budget måste sjukhusen effektivisera med två procent. Regionstyrelsens ordförande Pia Kinhult (M). Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
Skåne

Skånska sjukhus måste spara

Regionråd: Måste lära sig använda pengarna rätt
1:53 min

Trots vårdköer, överbeläggningar och trängsel på akuten tvingas de skånska sjukhusen spara nästa år. I Region Skånes budget måste sjukhusen effektivisera med två procent.

– Nu är det inte ett sparkrav, utan det är en effektivisering. Det är en väldig skillnad. De måste lära sig att använda de pengar som man har på ett bättre sätt, säger Pia Kinhult (M), regionstyrelsens ordförande.

Alla Region Skånes verksamheter får en uppräkning med 1,8 procent, vilket ska motsvara löne- och kostnadsökningar. Men sjukhusen får alltså samtidigt ett effektiviseringskrav på sig, och för de sjukhus som redan i dag har underskott blir besparingskraven ännu större nästa år.

– De måste jobba bort dem under 2012, säger Pia Kinhult.

Det är, som Pia Kinhult själv säger, en stram budget som Region Skåne presenterar för nästa år med sjunkande skatteintäkter. Den centrala administrationen måste spara tio procent, och där kan det bli aktuellt att folk blir av med jobbet.

Ändå görs vissa satsningar, till exempel 200 miljoner kronor på kollektivtrafiken och 25 miljoner kronor på hälsovalet. Trots det svåra läget väljer Region Skåne att inte höja skatten - däremot höjs biljettpriserna och patientavgifterna.

– Jag tror att även skattebetalarna tycker om att veta vart pengarna går, och det gör man när man betalar till kollektivtrafiken, när jag använder den, och till vården, när jag använder den, säger Pia Kinhult.

Men oppositionspartierna Vänsterpartiet och Socialdemokraterna sågar budgeten. Regionrådet Rikard Larsson (S) reagerar starkt.

– Överraskad och nästan lite chockad, och anledningen till det är att man så totalt lämnar sjukvården därhän och så tydligt säger till vården att det är stora sparbeting som gäller, säger han.

Region Skånes budget 2012 i korthet

Besparingar och ökade intäkter:

* Sjukhusen ska effektivisera med 2 procent (motsvarar 300 miljoner kronor)

* Administrationen ska effektivisera drygt 10 procent (motsvarar 40 miljoner kronor)

* Sjukhusens försörjningsverksamhet (mat, städning, etc.) flyttas till Regionservice (ska spara 60 miljoner kronor)

* Frysta arvoden och löner för politiker och ledande tjänstemän

* Biljettpriserna i kollektivtrafiken höjs med 7 procent (ger 100 miljoner kronor)

Räknar med:

* Höjning av högkostnadsskyddet från 900 till 1100 kronor (ger 51 miljoner kronor, beslut fattas i riksdagen först i december)

Satsningar:

* 200 miljoner kronor på kollektivtrafiken (hälften från höjda biljettpriser)

* Satsning på hälsovalet på 25 miljoner kronor

* Satsning på psykiatrin med 10 miljoner kronor

* Satsning på rikssjukvård med 10 miljoner kronor

* Utveckling av den palliativa vården

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".