Distriksköterskan Karin Nilsson roas inte av de för stora arbetskläderna. Foto: Gustav Sandström/SR
Kristianstad

Fel kläder till hela personalen

Distriktssköterska: ”Det kändes som ett hån”
1:22 min

I Kristianstads omsorgsförvaltning jobbar en överväldigande majoritet kvinnor, men det verkar kommunen ha missat. De nya arbetskläderna till personalen finns nämligen bara i herrstorlek. 

– Det är så dumt så att man inte tror att det är sant, säger Karin Nilsson, distriktssköterska på Tollaregården i Kristianstad.

I Kristianstads kommuns omsorgsförvaltning jobbar en överväldigande majoritet kvinnor. Men det verkar kommunen ha missat. De nya arbetskläderna till personalen finns nämligen bara i herrstorlek.

– Det är så dumt så att man inte tror att det är sant, säger Karin Nilsson, distriktssköterska på Tollaregården i Kristianstad.

På Tollaregården i Kristianstad jobbar nästan bara kvinnor. Därför blev Karin Nilsson och hennes kollegor minst sagt förvånade när de i tisdags provade ut de nya arbetsjackorna som kommunen beställt. Ingen passade - alla var i herrstorlek.

– Den var lång i armarna och bred över axlarna och mindre bred över rumpan. Vi blev både arga och besvikna. Vi trodde vi skulle få bra arbetskläder. Det kändes som ett hån, säger Karin Nilsson.

Kristianstads kommun menar att jackorna är av unisexmodell - avsedda att passa både kvinnor och män. Men efter högljudda protester från personalen ska kommunen nu skaffa fram nya arbetsjackor.

– Det måste ha skett något märkligt med upphandlingen. Är det så att det är oklarheter ska det naturligtvis rättas till så att vi har arbetskläder för både män och kvinnor, säger Björn Blomberg, personalchef på omsorgsförvaltningen i Kristianstad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".