Tävlingar ska få barn att slänga mindre mat i skolan, tror Elisabeth Lindgren. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio
Skåne

Väga mat - då kastar skolbarn mindre

"Vi måste få barnen med oss"
1:32 min

Det slängs för mycket mat på skolorna i Skåne. Men det här ska det bli ändring på nu, bland annat genom tävlingar. Igår träffades kostchefer ifrån de skånska kommunerna för att fundera över hur man ska ta itu med problemet som är ett större än man kan tro.

– Det är otroligt mycket mat som kastas. Fullt ätbar mat som bara går i sopsäcken. Det måste vi göra någonting åt, säger Elisabeth Lindgren från hushållningssällskapet i Kristianstad som bjudit in kommunernas kostchefer.

Sammanlagt kastas mellan 10 000 och 30 000 ton mat per år i de svenska skolorna. Tallriksskrap som beräknas kosta omkring en miljon om dagen.

Det här vill man nu både för miljöns skull men också av ekonomiska skäl få bukt med.

I går träffades representanter ifrån tolv av Skånes kommuner för att i ett första steg tillsammans få inspiration och tänka ut olika sätt att arbeta på.

Det gäller att få upp ögonen på eleverna. Att sätta upp en våg som varje dag väger maten som slängs för att synliggöra problemet eller anordna tävlingar i vem som slänger minst är något av det som de inbjudna föreläsarna berättade om.

Ann Ellis, kostchef i Lomma, tar med sig båda idéerna hem, men tror också att det handlar om hur det ser ut i själva matsalen.

– Jag tror ibland att det beror på att det är trångt så man tar för mycket ifrån början. Man passar på så man ska slippa stå i kö två gånger.

Vad kan man göra åt det?

– Man måste ju tänka på hur det ser ut i matsalen, att det finns plats och är enkelt att komma och ta en andra portion.

Vad kommer ni göra?

– Vi kommer att börja med att mäta varje dag och berätta för elever och pedagoger och få de med oss på detta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".