De sista slaktade kycklingarna åker igenom Kronfågels anläggning i Kristianstad. Foto: Karin Wrangborg/Sveriges Radio
Kristianstad

Slutslaktat på Kronfågel i Kristianstad

Platschef: ”Det var en tagg i hjärtat när jag såg sista kycklingen komma”
1:38 min

Under fredagen slaktades den sista kycklingen på Kronfågel i Kristianstad. Produktionen flyttas till Valla utanför Katrineholm.

De slaktade kycklingarna åker genom produktionskedjan hängandes uppochner utan huvud. Under förra året slaktades runt 20 miljoner kycklingar på anläggningen i Kristianstad, nu har man trappat ner verksamheten inför nedläggningen. Men innan den sista kycklingen slaktades idag, hann man ändå med 24 000 kycklingar under morgonen och förmiddagen. 

Svenskarna äter allt mer kyckling, men Lantmännen Kronfågel vill ändå effektivisera lägger därför all sin produktion i en modernare anläggning i Valla utanför Katrineholm. 

När beskedet kom för två år sedan var 175 anställda berörda i Kristianstad. Runt 20 har valt att flytta med till Katrineholmstrakten, en del har redan fått lämna företaget och nu handlar det om 98 uppsagda som på måndag kommer in och lämnar sin utrustning och säger adjö. Några har fått andra jobb, men för många är framtiden oviss säger informationschef Jenny Fridh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".