Malin Widerlöv har i perioder haft problem med boende. Idag bor hon i en stuga vid Oppmannasjön norr om Kristianstad. Foto: Agnes Henriksson/Sveriges Radio
Kristianstad

Människor till låns på biblioteket

Malin Widerlöv: ”Samtalsämnena är ytligare”
1:32 min

Under lördagseftermiddagen kan den som vill under tjugo minuter samtala med en person som har en särskild erfarenhet. Konceptet "Låna en människa" har kommit till stadsbiblioteket.

En av de tre männskorna som är "till låns" på biblioteket i Kristianstad under lördagseftermiddagen är Malin Widerlöv. Hon bor utanför Arkelstorp norr Kristianstad, i en vit stuga med röda knutar och med utsikt över Oppmannasjön. Men så har det inte alltid varit. Under flera år hade hon problem med både boende, missbruk och psykisk ohälsa.

Konceptet "Låna en människa – låna en åsikt" har funnits i flera år och praktiserats på festivaler och bibliotek. Till exempel har man kunnat låna en muslim, en polis, en blondin eller en bög.

I helgen kommer konceptet för första gången till Kristianstad. Mellan klockan tolv och tre på lördagseftermiddagen får vem som helst slå sig ner och, i högst tjugo minuter, samtala med en person med särskilda erfarenheter, eller som brinner starkt för en idé.

Även om formen kan verka krystad tycker Malin Widerlöv att den erbjuder den en välbehövlig mötesplats.

– Vi pratar inte om psykisk ohälsa. Det hyschas och det finns en rotlöshet, vi flyttar och byter grannar och arbetskamrater. Jag tror att samtalsämnena är ytligare idag än för 30 år sedan, säger hon.

Förutom Malin Widerlöv kan man välja att låna slowfoodkocken Paul Seugling eller sjuksköterskan Katrin Kisswani som arbetar för Läkare utan gränser. "Låna en människa – låna en åsikt" kommer tillbaka till biblioteket den 12 november.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".