Grå starr i ett mänskligt öga. Foto: Wikimedia Commons (CC 3.0)
Skåne

Vårdval ska minska kön till gråstarrsoperation

Hälso- och Sjukvårdsnämnden: ”Köerna borta 2012”
1:51 min

Redan nästa år ska kön till gråstarrsoperation försvinna. Det hoppas den styrande femklövern i Region Skåne att uppnå genom att införa ett vårdval för starroperationer.

Sex tusen kronor ska mottagningarna få för att utföra en operation. Och det är inte prispressat, enligt Anders Åkesson (MP), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden

– Vi har dryga 2500 patienter som står och väntar på operation, och jag tror att de köerna kommer att vara försvunna redan 2012, säger Anders Åkesson.

Regionstyrelsens arbetsutskott kommer nu på onsdag att föreslå att gråstarrsoperationer från den första mars ska utföras i ett vårdval. Det gör det fritt fram för ögonkirurger att öppna mottagningar och utföra operationer, och förhoppningen är fler mottagningar på fler platser.

Sextusen kronor sammanlagt ska mottagningen få för att ta emot och operera en patient. I dag görs runt 10 600 gråstarrsoperationer om året i Skåne, men med den prislapp som den styrande femklövern satt hoppas man få 13 000 operationer till samma kostnad. Det handlar inte om en orimlig prispress, säger Anders Åkesson.

– Tittar man i Stockholm där man har genomfört ett vårdval för gråstarrsoperationer, så är priserna satta så här, säger han.

De offentliga ögonklinikerna på sjukhusen i Skåne och Aleris som har ett vårdavtal för att utföra starroperationer i Ängelholm ska också kunna söka ackreditering för att i fortsättningen utföra operationer i konkurrens med andra.

Gråstarrsköerna har varit ett gissel i Region Skånes arbete med att klara vårdgarantin, men att syftet med vårdvalet skulle vara att göra det lättare att klara kraven för den statliga kömiljarden stämmer inte, det säger Anders Åkesson:

– Vi har till uppdrag att öka tillgängligheten, och sedan om vi får kömiljardspengar så är det något extra. Så beroende av Göran Hägglund är vi inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".