Zainab Zubair hoppas få en av platserna. Foto:Petra Haupt/Sveriges Radio
Södra Sverige

Utländska civilekonomer får bankpraktik

Sökande: ”Min förhoppning är jobb”
1:46 min

Tjugotre civilekonomer med utländsk bakgrund ska få sex månaders praktik på Swedbankkontor i södra Sverige. I dag mötte banken intresserade i Malmö.

34-åriga Zainab Zubair bor i Malmö men kommer från början från Pakistan. Hon är utbildad ekonom med dubbel akademisk examen och har bland annat jobbat med import och export i Pakistan. Men sedan hon kom till Sverige för åtta år sedan har hon varit arbetslös.

I dag intervjuades hon och ett trettiotal andra av Swedbank, som tillsammans med Arbetsförmedlingen erbjuder utbildningsplatser i södra Sverige. Zainab Zubair hoppas få en av platserna.

– Jag är jättepositiv, motiverad och optimistisk. Jag har en bra bakgrund inom yrket och mycket energi att dela ut till samhället, säger hon.

Vad hoppas du att det ska leda till i förlängningen?

– Jobb. Det är min största förhoppning, säger hon.

Personalchefen på Swedbank i södra Sverige, Maria Stagmo, säger att det är viktigt att få in den här gruppen medarbetare på banken.

– Vi vill spegla våra kunder. Sverige består inte bara av blonda Svenssons, och då ska vi som bank inte heller bara bestå av den typen av personal, säger hon.

De som får utbildningsplatserna får ingen lön utan får behålla a-kassa, aktivitetsersättning eller försörjningsstöd under utbildningen. Varför de här personerna som är utbildade civilekonomer inte fått jobb på vanligt sätt kan Soledad Grafeuille, projektledare på Arbetsförmedlingen, inte riktigt svara på.

– Ja, så ser det ut, tyvärr. Men vi ser att när vi får till de här fysiska träffarna, så brukar det oftast leda till att människor blir erbjudna jobb eller praktikplatser. Det är när människor möts, som det uppstår en skillnad, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".