Södra Sverige

Ingen kafferast för stressad personal

1:23 min

Kaffekedjan Espresso House anställda jobbar under mycket stressade förhållanden. Personalen är underbemannad, jobbar övertid utan att stämpla och får femton minuters lunchrast. Det säger flera anställda som nyheterna har pratat med.

Samtidigt kontrollerar kaffekedjan personalen oannonserat med flera olika metoder. 

– Man går och väntar på dem hela tiden, säger Clara som jobbar på ett Espresso House i södra Sverige. När de har gått är alla slutkörda så det är skönt om de kommer i början av månaden. Men de kommer nästan alltid vecka tre eller fyra. En månad kom de precis i slutet och det var fruktansvärt de två veckorna i mitten. Alla gick på tå och var så här: snart kommer de snart kommer de, det måste vara skinande rent. 

”Gästens väg”
Det är Gästens väg som beskrivs vilket är en av tre oannonserade kontroller som personalen på Espresso House får räkna med. En gång i månaden poängsätts bland annat städning, klädsel, kaffe och bemötande. Poängen rapporteras vidare till högre nivå och tillsägelser delas ut. För de bästa resultaten finns priser att hämta. Personalen kan dessutom få sina väskor kontrollerade efter stölder. 

– De här kaférörelserna har man ännu inte satt fingret på ordentligt, menar Lynn Ljungberg som är ombudsman på Hotell- och restaurangfacket. Om man gör detta i tid och otid så är det inget kvalitetsarbete som man gör inom företaget utan det är ett sätt att kontrollera arbetstagarna och skapa en rädsla. Att spionera på de anställda tyder på att man har väldigt dålig människosyn.

– Jag tror att det är viktigt att svenska konsumenter får en bra behandling, svarar Espresso House VD Adriano Capoferro. Huvudmålet med Gästens Väg är att hela vårt bolag ska ha fokus på våra gäster.

Lättare att styra och ställa med unga människor
Arbetsplatscheferna ute på kaféerna kan hämta ut bonus varje månad om personalprocenten hålls nere. Initiativ och ansvar är Espresso House motto och det anses man ta när man jobbar övertid.

– Som alla andra bolag har vi våra nyckeltal. Nyckeltalen är till för att vi ska ha en viss ekonomisk styrning. Ibland så är det diskussioner om hur schemat ska se ut, men vi känner inte igen att man uppmuntrar till att utnyttja unga anställda, säger Adriano Capoferro.

– Det är väldigt ofta vad vi ser mycket ung personal och det är just de ställena som blir på det sättet, säger Lynn Ljungberg. Det är lättare för arbetsgivarna att styra och ställa med unga människor. Det verkar så bra till att börja med så blir det tuffare och tuffare krav på de anställda tills de körs slut och sönder.

* Clara heter egentligen något annat och hennes röst har bytts ut.

* Vi har pratat med ytterligare fem personer som jobbar eller har jobbat på Espresso House och de ger samma bild som den Clara beskriver.

Vad tycker du? Känner du igen dig?

Dela med dig av dina egna erfarenheter från liknande arbetssituationer. Kommentera i något av våra kommentarsfält nedan!

Fråga

Espresso House – Sveriges bästa arbetsplats?

Esspresso House. Foto: Azar Akbarian/Sveriges Radio

Azar Akbarian

Azar Akbarian, nyhetsreporter. Foto: Fabian Rimfors/Sveriges Radio

azar.akbarian@sr.se
Tel: 044-775 12 35

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista