Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Perstorp

Äldreboende kritiseras för vården av de gamla

Ordförande: ”Man har olika tolkningar av verksamheten”
1:40 min
Socialstyrelsen har granskat Österbo sedan anonyma anmälningar gjort gällande att de gamla inte får en god vård. Arkivbild. Foto: Jessica Gow/Scanpix

Efter att Socialstyrelsen kontrollerat hur det fungerar på äldreboendet Österbo i Perstorp kräver man nu att socialnämnden vidtar åtgärder. Socialstyrelsen är bland annat kritisk till att enskildas behov inte tillgodoses på boendet.

Boende måste gå och lägga sig innan kvällspersonalen slutar och aktiviteterna ordnas utifrån när personalen har tid. Det är exempel på saker som Socialstyrelsen reagerar mot sedan man undersökt hur det fungerar på Österbo.

Äldreboendet består av 56 lägenheter och över hälften av dem är till för dementa. Bakgrunden till att Socialstyrelsen i våras besökte Österbo och intervjuade anställda och chefer är anonyma anmälningar som säger att äldre inte får en god vård och omsorg.

Nu har Socialstyrelsen kommit med sitt beslut och vill att socialnämnden i Perstorp bland annat ska se till att det finns rutiner för en tillräcklig bemanning.

Enligt intervjuad personal är det vanligt att nattjobbare på boendet får rycka in i hemtjänsten. Det har också hänt att man har fått hjälpa till på ett annat äldreboende, med följd att det bara blir en eller två anställda kvar på Österbo i stället för tre.

Socialstyrelsen vill också att socialnämnden säkerställer att det finns rutiner för hur fel och brister hanteras, de ska tas tillvara i det systematiska kvalitetsarbetet.

Socialstyrelsen reagerar också mot att all omsorgspersonal inte känner till rapporteringsskyldighet enligt Lex Sarah.

Inlåsning tas också upp i Socialstyrelsens beslut. Man vill uppmärksamma socialnämnden på vad som gäller - att inlåsning av enskild bara får ske med samtycke från den boende.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".