Besöken hos friskvården i Klippan har fördubblats på bara några år. Foto: Patrik Hekkala/Sveriges Radio
Klippan

Träningsrevolution i Klippan

Friskvårdskonsulent: ”En ny kategori människor”
1:25 min

Besöken hos friskvården i Klippan har fördubblats på bara några år. Det sägs att det just nu pågår en träningsrevolution i kommunen, trots att fler är sjuka jämfört med Skåne som helhet.

– Jag tror att det är trenden överhuvudtaget i Sverige. Att man pratar mycket om hälsa, mat och vikten av att vara fysiskt aktiv, säger Ann-Margret Ringnér som är friskvårdskonsulent på Klippans kommun. 

Träningsintresset i Klippan har alltså gått upp. Trots att det finns fler som är sjuka och borta från jobbet, samt fler mammor som röker om man jämför med resten av Skåne som helhet. 

Besöken på friskvårdsanläggningen i klippan, alltså på gymmet och simhallen har ökat kraftigt. 2004 hade man under 20 000 tusen besökare, medan idag, 2011 så är man uppe i nästan 40 000. Niklas Ahlqvist är en av klippanborna som tränar. 

– Det har ju blivit mer friskvård. Det är många som tränar. Många av mina kompisar som tränar. Det är bara jag som har varit lat, men det har blivit djävligt bra. Man trivs här, det finns mycket att göra här, simning, kampsport, ja allt. 

Men det är inte bara de goda faciliteter som är orsaken till att träningen ökat. 

– Jag tror också att vi har ökat antalet besökare genom att vi fått våra seniorer i Klippan till att börja vara aktiva. Och även att vi har fått igång fysiskaktivitet på recept, så att vi kunnat nå en ny kategori människor som vi inte tidigare nått.

Träningsrevolutionen i Klippan

Besöken hos friskvården i Klippan har fördubblats på bara några år. Foto: Patrik Hekkala/Sveriges Radio
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".