Presskonferens i Malmö när "Malmöskytten" häktades. Börje Sjöholm t.h. Foto: Drago Prvulovic/Scanpix.
Malmö

Serieskytten i Malmö håller tyst

Har varit gripen ett år
2:49 min

På söndag är det ett år sedan den så kallade Malmöskytten greps. Nu sitter 39-åringen häktad misstänkt för tre mord och tretton mordförsök. Han är dessutom misstänkt för ytterligare två mordförsök. Målen tycktes uteslutande vara personer med invandrarbakgrund och det skapade stor rädsla i Malmö och polis från hela landet deltog i jakten.

– Det är inte många som varit med om att jaga en serieskytt och en som vi tror är seriemördare och inför gripandet var det väldigt spännande. Det var ju inte planerat att det skulle ske just då.

– Men det kom in sådana uppgifter, så vi kände oss tvungna att agera då på lördagseftermiddagen den 6 november förra året, säger Börje Sjöholm, operativ chef för Länskriminalen i Skåne.

Tidigt förra sommaren tyckte polisen att det var något som inte stämde med alla skjutningar i Malmö. Allt för många var oförklarliga.

Rikskriminalens gärningsmannaprofilgrupp kopplades in och kom fram till att det kunde vara fråga om en ensam skytt och att det var dags att mobilisera.

Poliser till fots, i bil, på häst och motorcykel, polisnärvaron på Malmös gator var påtaglig då hela Polissverige deltog i jakten.

– De fall jag har jobbat med har varit ett mord, ett rån och det här var ju då en helt annan typ av brott, så det går inte att jämföra. Det här var något helt annat och mycket allvarligare och satte en skräck i samhället som det nästan gick att ta på, säger Börje Sjöholm.

De mord 39-åringen misstänks för, beskrivs som rena avrättningar. De första begicks 2003, ett halvår efter det att 39-åringen fått sin vapenlicens.

När 39-åringen kunde gripas för ett år sedan efter ett avgörande tips, var Börje Sjöholm inte förvånad.

– Nej, det var jag inte. Serieskytten stämde väldigt väl med den profil som vi fått från gärningsmannaprofilgruppen. Det stämde också väldigt väl med min egen uppfattning om vad jag trodde vi skulle hitta, säger Börje Sjöholm.

Polisen talar ogärna om motiven till brotten, men säger att man har en ganska klar uppfattning om vilka motiv mannen kan ha haft.

Dessutom tyckes det nu, som att han haft många olika motiv då också polisen varit måltavla. 39-åringen säger ingenting.

– Det går inte att diskutera motivbilden med honom eftersom han förnekar brott.

Bevisläget beskrivs som gott och åtal väntas en bit in på nästa år, då försvarsadvokaterna läst igenom förundersökningen, som Börje Sjöholm beskriver som gigantisk.

– Om jag skall ta några siffror, så har vi hittills hållit 1 000 förhör, gjort 128 husrannsakningar, hört 675 olika personer och just nu består utredningen av 30 000 sidor, säger Börje Sjöholm, operativ chef för Länskriminalen i Skåne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".