1 av 2
HVB -boendet Pilen i Hässleholm. Foto: Karin Wrangborg/Sveriges Radio
2 av 2
Alla får eget rum. Foto: Karin Wrangborg/Sveriges Radio
Hässleholm

Nytt HVB-hem klart för ungdomar på flykt

"Vi kommer att hjälpa dem att integreras"
1:30 min

Nu har Hässleholms kommun ett HVB-boende för ensamkommande barn och ungdomar på flykt. Boendet har fått namnet Pilen efter Pilgatan som det ligger på. Det har plats för åtta pojkar mellan 14 och 17 år.

Hässleholms kommun har tecknat avtal med Migrationsverket om att ta emot åtta asylsökande pojkar. Nu är boendet klart och på måndag anländer de första som ska bo där. Ännu vet föreståndaren Ernesto Canales Varas inte så mycket om dem.

– Nu på eftermiddagen kommer Migrationsverket att faxa deras uppgifter. Vi vet att de kommer från Afghanistan och att de är minderåriga förstås, säger han.

Boendet kommer att vara bemannat dygnet runt. Förutom föreståndaren Ernesto Canales Varas har sex handledare anställts. De boende kommer att få stöd ibland annat skolarbetet.

– Vi kommer att hjälpa dem att integreras i det svenska samhället. Målet med verksamheten är att de ska vara självständiga individer, självförsörjande förstås och att de ska ta del av våra värderingar här i Sverige, berättar föreståndaren Ernesto Canales Varas.

Tidigare i veckan var grannarna till HVB-boendet inbjudna på öppet hus. Ernesto Carnales Varas förklarar att han tycker att man ska presentera sig när man är nyinflyttad i ett område. Runt 10 personer av grannarna kom till det öppna huset.

– De ställde frågor och det kändes positivt att de visade intresse, sammanfattar föreståndaren Ernesto Canales Varas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".