Arkivbild. Foto: Bertil Ericson/Scanpix
Skåne

Klart för vaccination om några veckor

"Vi hoppas att många flickor tar sprutan"
1:07 min

Det är nu klart att alla flickor i Skåne födda 1993 kan börja vaccinera sig mot livmoderhalscancer i slutet av november. Snart kan vårdgivarna beställa sprutorna.

–  Vaccinet går att beställa från och med mitten av november. Vi planerar att vårdcentralerna och familjeläkarenheterna dit flickorna kan gå kan börja vaccinera vecka 48, säger Helen Hansson, hälso- och sjukvårdsstrateg på Region Skåne.

För snart två veckor sedan tröttnade Region Skåne på att vänta på den nationella upphandlingen av HPV-vaccinet och gjorde därför en egen upphandling, för flickor födda -93.

Helen Hansson berättar att många av de flickorna, runt 35 procent, redan vaccinerat sig. Men ett informationsbrev kommer nu att skickas till nästan 8 000 flickor i länet.

– I brevet står det att de är välkomna till vaccination och att vaccinationen är kostnadsfri.

Det är fortfarande hemligt hur mycket Region Skåne betalat för vaccineringen, men den kommer pågå under hela 2012.

Familjeläkare och vårdcentraler förbereder nu nya rutiner. Helen Hansson vill att de flesta vaccinerar sig.

– Vi hoppas att så många som möjligt vaccinerar sig såklart. I vårt grannland Danmark var det exempelvis 85 procent av flickorna som vaccinerade sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".