Striden om vindkraftverk på Söderåsen har blossat upp. Arkivbild.
Söderåsen/Svalöv

Strid om vindkraften har blossat upp

Tycho Wachtmeister: ”Vi tror inte kommunen kan säga nej”
1:18 min

Nu har striden om vindkraft på Söderåsen blossat upp på nytt. Tidigare har protester gjort att planerna lagts på is. Men nu vill bröderna Tycho och Fredrik Wachtmeister bygga kraftverk i området. Men deras största motståndare är en släkting.

- Svalövs kommun har hela tiden varit negativa mot vindkraftverk i kommunen. Men de kan inte säga nej då det finns en landsintresse och nu har vi hittat en bra plats som inte stör vacker natur, säger Tycho Wachtmeister.

Det finns redan runt 20 vindkraftverk i Svalövs kommun, men de ligger alla i den mer låglänta delen av kommunen. Policyn i kommunen har varit att man inte ska ha några verk på åsen.

Den 15 november blir det protestmöte mot de nya planerna och den som arrangerar mötet är kusinen Henrik Wachtmeister som är vindkraftsmotståndare. Men någon släktfejd är det inte frågan om.

- Vi har olika åsikter i den här frågan. Vi har ett bra förhållande i övrigt, men vi pratar inte så mycket om vinkraftverk, säger Tycho Wachtmeister.

- Jag är emot eftersom att säger man ja till så mycket som ett verk på åsen så kan det bli fler, säger Henrik Wachtmeister.

Han tycker inte bara att landskapet blir fulare med vindkraftverken han också menar att det lågfrekventa ljudet från verken är en hälsofara.

Men är det ett problem att det är dina kusiner som vill bygga vindkraftverk på åsen?

- Nej, har man en klar uppfattning i någon fråga så ska man tro på den. Det är inga konstigheter i det, menar Henrik Wachtmeister.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".