Centralsjukhuset i Kristianstad CSK. Foto: Rickard Sturesson/Sveriges Radio
Kristianstad

Chef frias från brottsmisstanke i TBC-fall

Åklagare: ”Chefen bör göra en egen bedömning”
1:41 min

Kristianstad tingsrätt frikände på tisdagen en före detta verksamhetschef på Centralsjukhuset i Kristianstad som stått åtalad för arbetsmiljöbrott sedan en sjuksköterska smittats av tbc.

Det var i november 2008 sjuksköterskan på Centralsjukhuset i Kristianstad insjuknade. Tingsrätten skriver i domen att sjuksköterskan smittats av patienten hon vårdat på sitt jobb och att det med hög grad av sannolikhet beror på att andningsskydd återanvänts.  

Det stod i bipacksedeln till andningsskydden att det var avsedda för engångsbruk, men i en passus i domen skriver tingsrätten att det inte kan krävas av en verksamhetschef på en sjukhusklinik att han eller hon ska gå igenom alla bipacksedlar.  

Tingsrätten konstaterar att den dåvarande verksamhetschefen på kliniken var ansvarig för arbetsmiljön där och att han hade skyldigheter att undanröja riskerna för tuberkulossmitta. Han tog sitt arbetsmiljöansvar på allvar, men har ändå inte gjort en så systematisk och detaljerad analys av riskerna som krävs.

Men även om han hade gjort det är det enligt tingsrätten inte sannolikt att han skulle ha infört en rutin som förbjöd återanvändning av andningsskydden.

Återanvändningen har inte stridit mot rutinerna från Vårdhygien i Skåne, där står bara att man ska använda andningsskydd. Det har inte heller funnits någon annan praxis i landet eller inträffat olycksfall som gett chefen anledning att uppmärksamma återanvändningen som en risk.

Åklagaren i målet, Lotten Loberg, hade på tisdagseftermiddagen inte bestämt sig för om hon ska överklaga domen. Men hennes mening är att chefens ansvar är större.

– Jag menar att chefen bör göra en egen bedömning. Den rutin man haft i Vårdhygien Skåne har varit att man ska använda andningsskydd, men man har inte sagt något om hur man ska använda. Och eftersom det inte stått har det varit min uppfattning att verksamhetschefen bör göra en egen bedömning om engångsskyddet ska återanvändas eller inte, säger hon.

Advokaten i målet, Thomas Ljungdahl, är nöjd med domen som frikänner hans klient, och han tycker att den är välskriven och pedagogisk.

TBC-rättegången

Centralsjukhuset i Kristianstad. Arkivbild. Foto: Rickard Sturesson/Sveriges Radio

Tuberkulos

Tuberkulos är en luftburen smitta, och i regel krävs tät och varaktig inomhuskontakt för att man skall bli smittad. Tuberkulos orsakas främst av en bakterie som, i gynnsamma fall, kan finnas i människokroppen i flera år. Lungtuberkulos är den vanligaste formen. Symptom är långvarig hosta med eller utan upphostningar, feberperioder, avmagring och nattliga svettningar. I Sverige upptäcks cirka 400 fall av tuberkulos varje år.

Källa: Smittskyddsinstitutet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".