Magnus Avramidis är säkerhetschef på DHL i Klippan där de tar emot många lastbilar som utsatts för stölder. Foto: Bosse Johansson/Sveriges Radio
Klippan

”Säkerhet kostar pengar”

Säkerhetschef: ”Folk drar öronen åt sig för det är ganska kostsamt”
1:34 min

Godsstölderna från lastbilar ökar och Nordvästskåne är bland de värst drabbade områdena. Till transportföretaget DHL:s terminal i Klippan kommer det omkring 120 lastbilar per dygn. Många drabbas av stölder på vägen dit.

– Det kommer hit bilar regelbundet som har varit utsatta för stöld. Det kan ske över sjön när de tar båten från England till Göteborg eller när de stannar på en rastplats på vägen hit, säger säkerhetschefen Magnus Avramidis. 

Han har deltagit i flera transportsäkerhetsdagar där polisen samlat aktörer från hela transportkedjan för att diskutera lösningar. Och på ett sätt har det varit kreativa möten säger han - men inte på ett annat. 

– Någon ska betala i slutändan och då börjar folk dra öronen åt sig för det är ganska kostsamt. 

Magnus Avramidis tror att man måste få de olika aktörerna att inse att säkerhet också kostar pengar. Oavsett det gäller en transportsäker bil, en säkerhetsutbildad chaufför, eller en säker parkeringsplats där chaufförerna kan rasta bakom låsta grindar. Just säkra parkeringar är något som har diskuterats flitigt på transportsäkerhetsdagarna. Och det är bra, men långt ifrån hela lösningen säger han.

– Från kontrakt till leverans, man måste titta på hela den kedjan och vad varje enskild individ kan göra för att påverka detta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".