Christina Eklöf och Jenny Fondell är fritidspedagoger och kritiska till beslutet. Foto: Kalle Hedström Gustafsson/Sveriges Radio
sverige/kristianstad

Fritidspedagoger arga över riksdagsbeslut

Enligt ett beslut som riksdagen tog i våras får inte fritidspedagoger som tog examen före 2001 någon legitimation. Det oroar pedagogerna, som tror att deras status och arbetsmöjligheter kommer försämras.

Nu har landets fritidspedagoger startat ett upprop mot regeringens förslag.

– Vi känner oss kränkta av regeringen. Vi har varit jämställda både med lärarna och förskolelärarna i många år, men helt plötsligt räknas vi inte längre. Man blir rent ut sagt ledsen, säger Christina Eklöf, fritidspedagog på Helgedalsskolan i Kristianstad och en av dem som protesterar.

Pedagogerna har nu startat en namninsamling. Kraven man ställer är att legitimationen ska gälla även för de fritidspedagoger som tog examen före 2001 men också att det arbete som pedagogerna gör ska erkännas.

Jenny Fondell jobbar också hon på Helgedalsskolan som fritidspedagog. Hon hoppas att man med namninsamlingen kan uppmärksamma regeringen och utbildningsminister Jan Björklund på det viktiga lärande arbete som fritidspedagogerna gör och som inte nödvändigtvis sker i klassrummen.

– Man tar inte till vara på vår kompetens. Även om vi gått en äldre utbildning så har vi lång kompetens och ser barnen på ett annat sätt, som inte andra ser dem. Och helt plötsligt kommer någon uppifrån och säger att min utbildning och det jag gjort i flera år det betyder ingenting längre. Så känns det, säger Jenny Fondell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".