Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Hässleholm

Oväntad kritik mot Solhäll

Vårdboendet Solhäll i Hässleholms Kommun får nu kritik från Socialstyrelsen. Boendet har anmälts av Göteborgs stad som pekade på stora brister. Dock är det inte de bristerna som Socialstyrelsen kritiserar.

Frågan om eventuella missförhållanden har varit uppe sen i februari. Då kom anonyma uppgifter om kränkningar, stölder och sexuella trakasserier på boendet in till Göteborgs stad som har två boende på Solhäll.

Det vittnades då bland annat om kvinnor som hade ont om pengar och sålde samt förnedrade sig själva för att få cigaretter. Göteborg stad gjorde då en oanmäld inspektion på boendet och anmälde Solhäll till socialstyrelsen. 

För lite personal gör att kränkningar och trakasserier mellan de boende är svåra att upptäcka skrevs det i anmälan. 

Men när Socialstyrelsen nu kommer med sitt beslut så väljer man att inte kritisera personaltätheten, och inte heller de sexuella trakasserierna. Boendet har en okej grundbemanning säger man, och exakt hur mycket personal boendet ska ha väljer enhetschefen, och är inget som Socialstyrelsen kan kritisera. 

Angående de sexuella trakasserierna så tycker Socialstyrelsen att vårdboendet har tagit allvarligt på uppgifterna och tagit till åtgärder för att det inte ska hända igen. Personalen är nu bland annat extra uppmärksam på om relationer inleds mellan de boende. 

Däremot så brister boendet i en punkt, kommer socialstyrelsen fram till. Journalanteckningar och dokumentation om de boende är för dåliga, eftersom bland annat målet med de boendes tillvaro på boendet inte är tydligt. 

Socialstyrelsen vill ha svar på hur boendet ska förbättra detta senast i slutet av december.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".