Byagillets ordförande Gunbritt Johansson och I Ur och Skur-avdelningens fröken Cathrine Kronvall resonerar om var förskolans utematplats bäst placeras någonstans. Foto: Marie Sandgren/Sveriges Radio
Brösarp

Arbete påbörjat för en grönare by

Förskollärare: ”Hälften av barnen har valt I Ur och Skur”
1:20 min

Brösarps byagille vill göra byn yngre och grönare. Med stöd av landsbygdsutvecklingspengar från Leader och stiftelsen Sparbanken Syd har man nu utsett en projektledare som under två år ska utveckla tankarna.

– Målet är att vi ska få fler inflyttade barnfamiljer på sikt till Brösarpsbygden. Vi har sagt att på de här två åren skulle vi gärna se att 15 nya barn flyttade in, för att vi ska kunna behålla skolan och förskolan, säger Gunbritt Johansson som är ordförande i byagillet i Brösap.

Under de två åren ska en projektledare utveckla tankarna och se till att en rad idéer blir verklighet. Det handlar om allt från en skidbacke med lift och snökanon, till utegym, skateboardpark, spårkartor och annat som gör naturen mer tillgänglig för de som bor i och runt Brösarp. Första satsningen ser dagens ljus redan efter nyår. Då får byns förskola en I Ur och Skur-avdelning.

– Det blir 16 stycken, från två till fem år. Ungefär hälften av barnen som vi har på förskolan i dag har valt att vara i ur och skur, säger Cathrine Kronvall som just nu pluggar till I Ur och Skur-fröken.

I Ur och Skur

I Ur och Skur är en pedagogik utvecklad av Friluftsfrämjandet som bygger på lustfyllt upplevelsebaserat lärande med alla sinnen i och kring naturen. Enligt forskning av Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, är barn i I Ur och Skur-förskolor friskare, mindre rastlösa, mer koncentrerade och visar mindre frustration.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".