Henrik Strand, vd för Kristianstads kommunala bostadsbolag, ABK. Foto: Johan Pettersson/Sveriges Radio
Kristianstad

ABK bland dem som tjänade mest förra året

Vd ABK: ”Vi sålde en fastighet”
1:34 min

Just nu pågår hyresförhandlingar runtom i landet - därmed blir frågan om hur mycket kommunala bostadsbolag ska tjäna per lägenhet och blir aktuell. Och Kommunala AB Kristianstadbyggen är ett av de bolag som tjänade mest i fjol.

I tidningen Hem och Hyras senaste nummer granskas de 50 största kommunala bolagens vinster per lägenhet och år. AB Kristianstadsbyggen tjänade ifjol enligt tidningen 3 843 kronor per lägenhet, att jämföra med 800 kronor år 2008. 

– En stor anledning är att vi sålde en fastighet, kvarteret Hunden 10. Den försäljningen påverkade resultatet väldigt positivt, säger Henrik Strand, ny vd på ABK. 

– Vi får ett starkt bolag som kan se till att ha bra förhandlingsviljor, så det kommer ju hyresgästerna till godo, säger Henrik Strand. 

Margareta Björkvald på Hyresgästföreningen är den som ska förhandla om hyrorna med ABK, och i förhandlingarna tar man bolagets vinst i beaktande. 

– Så länge den stannar i bolaget och blir till nytta för de boende så kan vi inte ha så hemskt mycket synpunkter på att ett bolag går med vinst, säger Margareta Björkvald.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".