Hässleholm

Slut med nattligt ensamarbete på hem

Ett behandlingshem i Hässleholm får inte längre låta anställda arbeta helt ensamma nattetid. Om så sker kan hemmet tvingas betala 50 000 kronor, enligt ett beslut från Arbetsmiljöverket.

De som bor på hemmet har olika former av psykiska funktionshinder, framför allt schizofreni men också ätstörning och självskadebeteende. Och i de flesta fall har de också stora sociala bekymmer. 

En dag i slutet av juni klockan halv ett på natten blev en anställd överfallen och skadad av en av de intagna på hemmet. 

Den hjälp som de ensamarbetande har i sådana fall är en kollega som har jourberedskap i hemmet. 

Vid en inspektion två månader senare konstaterade Arbetsmiljöverket att det var till jourberedskapens privata telefon som den nattarbetande skulle ringa vid behov av hjälp och att det inte var säkerställt att jourberedskapens telefon var laddad och nåbar. 

Dessutom anser Arbetsmiljöverket att det tar alldeles för lång tid för jouren att ta sig till arbetsplatsen när det uppstår ett akut läge, speciellt vintertid med snö och halka. 

Så helt ensam får en anställd inte vara mellan klockan tio på kvällen och kvart i sju på morgonen. 

Det ska åtminstone finnas beredskap på hemmet i form av en kollega som sover över på arbetsplatsen och snabbt kan komma till undsättning. Och den som är i tjänst ska ha ett larm som är direkt kopplat till kollegan som har beredskap.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".