Arkivbild Foto: Maria Dietrichson/Sveriges Radio
Österlen

Turismsamarbete håller på att spricka

Kommunalråd: ”Var tvungna att backa i sista stund”
1:18 min

Tomelilla kommun hoppar av bildandet av ett destinationsbolag tillsammans med Simrishamn och Ystad. Men Tomelilla tycker att det blir för dyrt och att intresset från de lokala företagen är för litet.

Tanken har varit att de tre kommunerna skulle bilda ett bolag som på sikt skulle kunna ta hand frågorna runt turism i hela områden på entreprenad. Förutsatt att det gemensamma bolaget gick och vann en sådan gemensam entreprenadupphandling det vill säga. 

Men de samordningsvinster som skulle kunna uppstå skulle i Tomelilla innebär att andra typer av samordningsvinster gick förlorade. 

– Det innebär också att det blir en kostnadsökning för kommunförvaltningen. Det finns samordningseffekter som går förlorade, säger Torgny Larsson (S) kommunstyrelsens ordförande. 

Därför sa kommunstyrelsen i Tomelilla nej i går. Ett beslut som fick också kommunstyrelsen i Simrishamn att vilja tänka en stund till. Där går frågan nu tillbaka för ny behandling i arbetsutskottet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".