-- Det blir stor fest ikväll, berättar Marie Larsson och Benny Hallberg som förutom vigseln i Raus kyrka ska fira Maries födelsedag. Foto: Lasse Olsson/Sveriges Radio
Skåne

Många knyter banden på magiskt datum

"Det blir en stor fest"
1:45 min

Idag är det den elfte i elfte och en sån där dag man gifter sig. I Lunds stift är de ovanligt många för att vara en fredag.

De flesta par som gifter sig idag gör det borgerligt, men det gör inte Marie Larsson och Benny Hallberg i Helsingborg som ska stå inför prästen i Raus kyrka i eftermiddag.

De är ett av femtiosex par i Lunds stift som valt att gifta sig kyrkligt just idag. Men det slår ändå inte pingsten i våras när det var hundra par som gifte sig kyrkligt i stiftet.

Däremot planeras många borgerliga vigslar idag. I Helsingborg hela tretton stycken, varav en långt ute på nya bryggan i Rydebäck.

I Kristianstad gör man rekord med hela elva borgerliga vigslar. Det tar hela dan och det börjar redan klockan halv tio på förmiddagen. Hässleholm har fyra borgerliga vigslar och den första är precis klockan elva. Det bokade förresten brudgummen redan i fjor. Man får va ute i tid.

I Malmö och Lund viger man egentligen bara på lördagar, men idag går båda ifrån sina principer, Malmö viger tre par på rådhuset och tre till på andra ställen. Och i Lund blir det tre vigslar på rådhuset, på Grand Hotell och på AF-borgen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".